Kövirigó

Családi birtokunk nevét a Kövirigóról kapta, amely a Csobáncon honos madár, és amely számunkra a szabadságot és a természetet szimbolizálja. A kismadár kék és a narancssárga tollazatának színei köszönnek vissza a logónkban.

A teljes birtok egy 3,5 hektáros körbekerített terület a tanúhegyek ölelésében, a Csobánc hegy lábánál, a Káli- és Tapolcai-medence találkozásánál, a Balaton-felvidék egyik legszebb részén. Hivatalosan a terület Gyulakeszihez tartozik, de valójában a település határain kívül esik. Tapolca és Káptalantóti 3 km, Szigliget, Badacsony és Köveskál 12 km, Zánka 18 km távolságra esik, a Szent-György hegy pedig a szomszédban van.

Kövirigó madár

Ház

A birtokon álló nagy, 150 m² alapterületű lakóépületben alakítottuk ki a szobákat és a közösségi helyiségeket, a pince és a melléképületek átalakítása még folyamatban van, pillanatnyilag a vendégeink számára nem használhatóak.

Az épület földszintjén található egy előszoba, egy tágas konyha – étkező – nappali tér, ahol az étkező asztalnál 14 fő tud leülni. A földszinten található még egy plusz WC, a mosókonyha, valamint egy kétszemélyes szoba dupla ággyal, saját fürdővel és WC-vel.

Az emeleten további 4 franciaágyas szoba van, mindegyik saját fürdőszobával és WC-vel. A négyből két szoba nagyobb alapterületű, ezekben a kétszemélyes ágyak mellett egy-egy kinyitható kanapé is van, és akár egy plusz kiságy vagy pótágy is elfér. Az emeleten, a szobák előtti részben gyerekjátszót alakítottunk ki egy kis sátorral, játék konyhával, könyvekkel, építőkockákkal, társasjátékokkal és egy nagy kanapéval.

A főépülethez tartozik egy kültéri medence, amely az épület teraszán helyezkedik el. A medence mellett található egy grillező rész, két étkező garnitúra, néhány pad és bentről nyugágyakat is ki lehet hozni a pihenéshez.

Kövirigó Családi Birtok ház

Birtok

A terasszal szemben egy kis homokozó van a gyerekeknek, a melléképület irányában pedig egy bográcsozó várja a kültéri főzés kedvelőit.

Érdemes a birtokot körbejárni: van egy közel 100 fából álló mandulásunk, egy levendulásunk, három szőlősünk, gyümölcsfáink, egy homokbánya, egy akácerdő, és több kilátópont, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környékre, és a Balatonra.

Birtokunk egy működő gazdaság, így az ittlétetek alatt előfordulhat, hogy a birtokon az alkalmazottunk mezőgazdasági munkát végez. Ez azonban a főépületet és annak közvetlen környezetét nem érinti.

A Kövirigó Családi Birtokról a kilátás

Mi ezért szeretjük

A házat egész évben lehet használni a padlófűtésnek, a hőszivattyús klímáknak és a cserépkályháknak köszönhetően. Mi minden évszakban nagyon szeretjük: ősszel a szüreti hangulat és az erdő színes falevelei, valamint a hosszúra nyúló indián nyár melengeti a lelkünket, télen a fa pattogása a cserépkályhában, és annak hosszan tartó melege, valamint a lassú hóesés varázsol el minket, míg tavasszal elkezd újra élni a természet, és minden zöldbe borul. Nyáron pedig tagadhatatlanul a legjobb arcát mutatja a ház: ilyenkor a medence folyamatos használatban van, kint eszünk a teraszon, és esténként egy-egy fröccs mellett a nyugágyakból vagy egy puha pokrócon nézzük a hulló csillagokat, miközben éjszakába nyúlóan beszélgetünk, iszogatunk vagy éppen társasjátékozunk.

Mi azért szeretünk itt lenni, mert itt lelassul az idő, és mintha nem is létezne más, csak ez a hely és a természet: tele színes pillangókkal, nagy fügefákkal, amik roskadoznak az érett fügéktől, vadvirágokkal és lépten nyomon fűszernövényekkel, amelyek illata olyan erős, mintha egy mediterrán konyhában lennénk. A nappali szinte összeér a kerttel, mintha ott folytatódna. Az étkezőt körben ablakok ölelik, amelyek gyönyörű kilátást nyújtanak minden irányba: szemben a Szent György-hegyre és a Szigligeti várra, bal oldalon a Csobáncra, jobb oldalon a Tapolcai-medencére.

Kövirigó Családi Birtok közösségi terei
Kövirigó Családi Birtok medencéje

Rólunk mondták

Kövirigó Családi Birtok logo