Szerelembe estünk

Történetünk a birtokkal 2019-ben kezdődött, amikor a kisebbik lányunkat vártuk. Egy kedves barátunk hívott fel minket, egyik péntek délután, hogy talált Szigliget környékén egy birtokot, ami nekünk való lenne: szép, nagy, sok benne a lehetőség, és rengeteg a munka vele. Szombaton már az ingatlanossal egyeztettünk, vasárnap pedig már megnéztük. Nem mintha lett volna megtakarításunk, de gondoltuk megnézni érdemes. Ahogy megpillantottuk, elvarázsolt bennünket. Amikor elkezdtük felfedezni a birtokot, rajta a nagy házzal, az – akkor még – fáradt rózsaszín falaival és lenyűgöző panorámájával, a pincét, a több mint 100 éves préssel a végében, a kisházat a gyönyörű zöld cserépkályhával és omladozó penészes falaival, a mandulást, a szőlőst, a gyümölcsfákkal beültetett részt, a fejünk búbjáig érő gazzal, akkor véglegesen és visszafordíthatatlanul szerelembe estünk a hellyel. Egyszerre volt tapintható a múlt és a jelen, ahogyan a több mint 100 éve rakott kőház büszkén állt a több millió éves tanúhegy lejtőjén, miközben az élő, növekvő természet vadsága és burjánzása mindent beterített. Az éreztük, hogy jó itt lenni. És szeretnénk maradni, minél többet itt lenni. 

Döntöttünk

Hazafelé úton az autóban már terveket szőttünk. Megtakarításunk nem volt, nem terveztük, hogy birtokot veszünk. A szerelem nemcsak a birtoknak magának szólt, hanem annak is, amit azon túl még lehetőségként tartogatott. Egy lehetséges új életforma mindkettőnket megszólított: Andrist a gazdálkodás, engem az épület megmentése és a vendéglátás. Gondolkozni kezdtünk, hogy milyen áldozatokat tudnánk meghozni azért, hogy miénk legyen ez a hely, és mire hazaértünk, eldöntöttük, hogy belevágunk.

Földet vásárolni hosszú és nehéz folyamat, rengeteg papírmunka és engedélyezés állt előttünk, és sok-sok várakozás. Közben megszületett a kisebbik lányunk, és végül 2020 májusában átvehettük a birtokot.

Belevágtunk

Az első nyarat arra szántuk, hogy átgondoljuk, mihez nyúljunk és hogyan. Hogyan fog jól működni a ház gyerekekkel, és hogyan, ha csak felnőttek használják. Hogyan lesz alkalmas több generációnak, vagy akár több családnak együtt, és hogyan, ha egy baráti társaság van itt. Hogyan tudunk úgy együtt lenni, hogy közben minden itt lakó el is tudjon vonulni. Ezeket a tapasztalatokat mind felhasználtuk, amikor átterveztük a tereket.

Közben elkezdtünk ismerkedni a környékbeliekkel, szakembereket keresni, akik majd segíthetnek a kivitelezésben. Először nem terveztünk sokmindent, csak kifestünk, meg berendezzük. Aztán szépen sorban egyre nagyobbra duzzadtak a tervek, és végül egy teljes körű átalakításba és felújításba vágtunk bele 2020 novemberében, majd 2021 nyarára elkészültünk, és elindult a próbaüzem a barátokkal és a nagy családdal.

A felújítás során fontos szempont volt, hogy megőrizzük a hely legnagyobb értékét: a múlt és a jelen összhangját, a természet és az épület harmóniáját. Ezért is tartottunk meg és újítottunk fel több régi bútort és a cserépkályhákat, miközben teljesen újragondoltuk a lakóteret és a mai igényekhez igazítottuk a gépészetet, szem előtt tartva a fenntarthatóságot is.

Készen állunk

A birtok iránt érzett szerelmünk és lelkesedésünk azóta is töretlen, és már nemcsak mi, hanem a családunk és a barátaink is boldogan töltődnek fel itt. Nem tudjuk megfejteni, hogy pontosan mi adja a hely különleges atmoszféráját. Talán a tanúhegyek ölelése, a Csobánc hegy látványa, talán a Balaton közelsége. Vagy talán az, hogy itt a ház körül és kint a természetben, lakott településen kívül (ugyanakkor teljes kényelemben) csendben és lassan múlik az idő, már oly régóta ugyanúgy. Vagy mert ez a hely elsősorban magunknak készült, rengeteg energiával, minőségi anyagokból, olyanra alakítva és úgy berendezve, ahogyan mi szeretjük: egy meleg otthonnak, és egy folyamatosan bővülő gazdaságnak.

Gyertek el ti is, próbáljátok ki! Reméljük ez a hely Nektek is legalább annyi örömöt fog adni, mint amennyit nekünk!

Kövirigó Családi Birtok közösségi terei

Segítőink

A birtoknak köszönhetően sok olyan embert ismerhettünk meg, akikért hálásak vagyunk a sorsnak és nélkülük nem lenne ma a Kövirigó az, ami. Az ő profizmusuk, kreativitásuk, szeretetük és lelkiismeretes munkájuk a ház és a birtok minden szegletén érződik.

Kövirigó Családi Birtok medencéje

Tervezés

Szigeti Zsófi felelt mindenért, ami design, kívül és belül, nagyban és kicsiben. Zsófi segített nekünk végig a belsőépítészeti tervezésben és kivitelezésben, két pici kislány mellől, Svájcból, a covid alatt, úgy, hogy egyszer látta eredeti állapotában a házat, majd legközelebb szinte már kész volt az épület, mikor Magyarországra jött. A felújítás ideje alatt éjjel-nappal leveleztünk és videó megbeszéléseket tartottunk a gyerekeink altatásától és napirendjétől függően. A munkát azóta is folytatjuk a birtok többi részével.

Weichinger Mikinek és Sárinak köszönjük az új alaprajzot és átépítési terveket az új szobakiosztásokkal, aminek köszönhetően szinte a főfalakig visszabontottunk mindent. És külön köszönjük nekik a lelkesedésüket a házért, és azt, hogy megértették, mennyire alacsony költségvetésből gazdálkodunk.

Kivitelezési munkák

Raduly Sanyi és csapata segített a megvalósításban, és mindenben. Sanyiék november végén felvonultak, és egészen májusig, amíg el nem készültek, itt voltak velünk. Hálás vagyok Sanyi türelméért, hogy amikor órákon át válogattam vele a fugaszíneket, vagy amikor háromszor is kirakattam próbaképp a földszinti csempéket, akkor is mindig segítőkész maradt. Mindent megoldott, bármit kértem, vagy hozott valakit, aki megoldotta. Még a cserépkályhák eredeti mesterét is megtalálta, és elérte, hogy ő frissítse fel a kályháinkat.

Ress Attilának köszönhetjük a villanyt és az áramot a házban. Az összes vésést, bárhova is bármit terveztem, mindent türelemmel megvalósított. Töretlen jókedvvel cserélte ki az eredetileg fém függesztékes lámpa zsinórját textilre, vagy a rövidebbet hosszabbra, vagy a nem mennyezetiből mennyezetit varázsolt a kedvemért, és azon sem ütközött meg, hogy minden helyiség minden falára legalább két konnektort terveztem, de inkább többet.

Péter Tamásék csinálták az összes vizes munkát a házban. Szigeti Ernőnek köszönhetjük az ajtókat, ablakokat és a szúnyoghálót. Horváth Árpi készített mindent, ami fa: a konyhát, a polcokat és a beépített bútorokat is. Fehér Zoli hozta a klímákat. Szilágyi Andrásnak a gyönyörűen lerakott fa parkettáért vagyunk hálásak, és hogy hajlandó volt Budapestről leutazni ezért a munkáért. Imádtunk Pető úrhoz járni Sümegre, és nézni ahogyan a bazaltkockákat dolgozzák fel, hallgatni a történeteit és inni a finom diópálinkájából, amivel mindig megkínált minket. Mindeközben Kóczián Tamás szállította el a szemetünket, több körben, ami nem volt kevés egy ilyen felújtás során. És ő segített nekünk a tűzoltásban is, ami az első nyáron a szőlőnkben keletkezett.

Dézsi Titusznak köszönjük a kinti munkákat, és hogy felélesztette az ezer éves öntöző rendszert, amit így újra tudunk hasznosítani.

Arculat és fotók

Kövesdi Dóri tervezte a birtok logóját.

És a végén Kövesdi Réka fotózta le nekünk ezt a gyönyörű, sok jó ember keze munkáját dicsérő helyet. Az ő képeit láthatjátok itt a honlapon.

Állandó segítőink

Poczik Levinek és Poczik Verának vagyunk hálásak nap mint nap, hogy ápolják, gondozzák, tisztán tartják a birtokot és a házat. A közelben laknak, így ők azok, akik átadják a helyet a vendégeknek, vagy átveszik a végén, amikor mi nem vagyunk.

És végül hálával tartozunk Antal Gábor barátunknak, aki ezt a helyet megtalálta és felhívta rá a figyelmünket.